Löpbandet är en av de bästa redskapen för att träna kondition, bränna kalorier och gå ner i vikt. Du får en allsidig träning som passar oavsett vilken konditionsnivå du har. Välj mellan promenera, gå raskt, jogga, löp eller intervallträna. På de flesta löpband kan du även justera lutning och på så vis öka motståndet ännu mer.
Den största fördelen med löpbandet är att den inte är beroende av väder. Är det halt eller dåligt väder på annat sätt kan det vara skönt att kunna träna löpning hemma.
Tränar man på löpband är det möjligt att göra annat under tiden man tränar som att se på favorit programmet på TV eller att hålla koll på barnen.
Löpbandet är mer skonsamt mot leder jämfört med löpning på stumt underlag typ asfalt.
Numer är många löpband försedd med inbyggda träningsprogram som verkligen ger en varierad och inspirerande träning.
Den stora nackdelen är givetvis att man inte kommer ut i friska luften och man inte vistas i naturen. Men inget säger att man inte kan göra bägge delarna.
Löpbandet är idealiskt för att konditionsträna. Då du kan justera hastighet och lutning kan du verkligen få upp pulsen. Du kan både träna uthållighet samt hjärta – lungor,
Hitta ett tempo på löpbandet som är lätt ansträngande men som du kan hålla under en lång tid. Då bränner du kalorier och går ner i vikt.
Träning på löpband stärker i första hand benens muskler. Kombinera gärna med styrketräning av mage och rygg. En bra kroppshållning är viktig vid löpning och denna kräver en stark bålmuskulatur.
Till skillnad mot träning på Motionscykel, crosstrainer och roddmaskin stärker löpbandet skelettet. När man blir äldre är denna träning viktigt för att bibehålla ett starkt skelett.
Löpbandets motor är utan tvekan den viktigaste delen. Man får dock vara medveten om att en hög effekt på motorn inte nödvändigtvis innebär att bandet är bra. Var också uppmärksam på att vissa anger maxeffekt (peak) och andra den kontinuerliga (continous) effekten.
Välj inte löpband med lägre motorstyrka än 1,5 hkr (kontinuerlig). Tänk också på en tung person kräver ett löpband med högre effekt. Beakta även att gång på löpband belastar motorn mer än löpning.
En annan viktig aspekt är löpbandets löpyta. Vill du löpa eller kanske träna intervaller ställer det helt andra krav på löpytan än om du ska promenera. Är du lång måste du vara säker på att kunna springa med full steglängd. Tänk även på en väl tilltagen bredd så att du inte behöver tänka på fotisättningen. Vi rekommenderar en löpyta på minst 120x35 cm.
Även om de flesta löpband är hopfällbara tar de ganska stor plats. Tänk i förväg ut var den skall placeras både då den används och då den förvaras. Försäkra dig om att platsen är tillräcklig. Förvissa dig om att takhöjden räcker till. Beräkna din längd + min 35 cm.
Löpbandet kräver även tillgång till el så se till att uttag finns nära.
Använd alltid en skyddmatta under löpbandet. Man svettas och spiller dricka. Mattan tar up ljud och skyddar mot repor på golv.
För att göra träning omväxlande och inspirerande har många löpband färdiga träningsprogram. Dessa simulerar ofta olika former av intervaller, tempo , backe och pulsträning. Vissa program optimerar din kaloriförbränning. Välj ett löpband med åtminstone några program som blir din träning roligare.
Alla löpband har en display som visar din tränings information. Data som visas är Tid, distans, hastighet. De flesta band visar och en uppskattning på hur många kalorier som förbrukas och din puls. Vissa löpband har även inbyggd mätning av kroppsfett.
De flesta löpband har möjlighet att justera lutningen. På så viss kan man ytterligare öka effekten av träningen. Oftast justerar man lutning med en motor i intervall upp till 15 %. På enklare löpband kan man justera lutning i några få intervaller på manuellt vis.
Hastigheten justeras enkelt med några knapptryckningar på datorn. Vanligtvis kan den justeras mellan 1-14 km/h. För de flesta är detta fullt tillräckligt.
Springer man med en hastighet på 10km/h motsvarar det 60 minuter/ mil. En hastighet på 15km/h motsvarar 40 minuter/mil. Är man en duktig löpare eller vill träna intervaller bör man gå upp ett steg.